Kinderzitjes: hoe zit dat?

Past een achterzitje ook op een elektrische fiets?

De fiets wordt veel gebruikt om de allerkleinste weggebruikers te vervoeren. Natuurlijk wil je dat op de meest veilige manier doen. Het hebben van (klein)kinderen is voor veel mensen ook het moment om meer gebruik te maken van de fiets, al is het maar om het goede voorbeeld te geven. Een e-bike heeft dan ook gelijk best veel voordelen. In de gebieden met veel bebouwing zul je regelmatig moeten op- en afstappen. Dat is natuurlijk vervelend maar met één of twee kinderen wordt dit een stuk zwaarder. De e-bike zorgt er echter voor dat je snel weer op snelheid bent je uit de drukte blijft. Omdat een e-bike anders is opgebouwd dan een gewone fiets passen niet alle kinderzitjes op de e-bike.

Hier zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden.
•Plaatsing van de accu
•Breedte van de bagagedrager.
•Is er ruimte tussen de bagagedrager en uw zadel? (vaak ca. 4 cm)
• Lopen er kabels of een kabelgoot over het frame (zadel framebuis)

Plaatsing van de accu:

Bij veel elektrische fietsen zit de accu in de bagagedrager, in dit geval zijn er 2 verschillende montage mogelijkheden: Bagagedrager bevestiging of Frame bevestiging.

Bagagedrager bevestiging: Hiervoor zijn voor sommige merken speciale bevestigingbeugels verkrijgbaar. In een aantal gevallen zijn dit beugels die aan de zijkant klemmen waardoor deze perfect passen op de bagagedrager met accu.

Frame bevestiging: Fietsstoeltjes met frame bevestiging hebben geen invloed op de accu in de bagagedrager mits overige punten (kabelgoot, ruimte tussen de drager en uw zadel) niet voor problemen zorgen.

Breedte van de bagagedrager:
In sommige fietsen waar de accu in de bagagedrager zit die een bredere bagagedrager hebben dan normaal. De bagagedrager mag niet breder zijn dan 17 cm.

 

 

Naar Boven

Kinderzitjes let op de volgende zaken:

  • Plaatsing van de accu
  • Breedte van de bagagedrager
  • Is er voldoende ruimte?
  • Zijn er kabels om rekening mee te houden?

Is er ruimte tussen de bagagedrager en uw zadel:

Om een fietsstoeltje met frame bevestiging te kunnen monteren moet er ruimte zitten tussen de bagagedrager en uw zadel. Afhankelijk van uw framehoogte en zadelhoogte zit hier ruimte tussen. Heeft u een klein frame of staat uw zadel laag kan het zo zijn dat er niet voldoende ruimte beschikbaar is. In dit geval past een fietsstoeltje met frame bevestiging niet. Deze heeft minimaal 4 cm ruimte nodig om te kunnen passen.

Lopen er kabels of een kabelgoot over het frame:

Bij elektrische fietsen met de accu in de bagagedrager lopen de kabels of kabelgoot vaak over de framebuis waar de zadelpen in zit. Deze frambuis is ook het montagepunt voor fietsstoeltjes met framebevestiging. Omdat het een belangrijke kabel of kabelboom is raden we aan om voor een fietsstoeltje met bagagedrager bevestiging te gaan.

Naar het aanbod